logocart

Тенденции в домашната автоматизация за 2023 година

Все повече и повече интеграция на различни системи - домашната автоматизация е във възход!

Едва ли е учудващо, че домашната автоматизация е във възход. Само за няколко години, тя се превърна от нишов пазар  за хора с възможности, в един от най-популярните сегменти в технологичния бранш. И както се очаква във връзка с настоящата икономическа и световна ситуация, растежа тепърва ще се увеличава в следващите години. Затова искаме да Ви представим нашите топ 10 тендеции с домашната автоматизация за 2023 г.


1. Все повече и повече  интеграция на различни системи

С развитието на технологията изглежда, че все повече и повече устройства в дома ни стават взаимно свързани. Този тренд е в основата на домашната автоматизация и се отнася за увеличаващият се брой устройства които могат да управлявани дистанционно и автоматично.  Домашната автоматизация включва функционалности като, управление на отопление, гаражни врати, осветление, слънцезащита и дори сигурност.Една от причините за този възход е намаляващата цена на компонентите. За пример преди няколко години един умен термостат беше на стойност от над 400 лева или дори повече. В момента лесно се намира добър модел на приблизителна стойност от 200 лева. С напредването на технологиите, стойността на устройствата и системите ще продължи да намалява.Друг фактор, спомагащ за растежа на автоматизацията е увеличаващия се брой устройства, съвместими с нея. За пример: повечето нови телевизори могат да бъдат управлявани с приложения. Все повече и повече стандартни уреди се предлагат в смарт вариант и става все по-лесно да бъдат интегрирани в една обща система - http://bit.ly/3kOZecs


2. Увеличение на популярността на предварително подготвените за автоматизация домове

Все повече сгради се изграждат с опция за автоматизация или така нареченото Smart ready. Те или се предлагат на купувача като опция или директно се автоматизират по-начин, оптимизиран конкретно за дадените помещения, като по този начин се гарантира една проверена функционалност и ползи за по-удобен и изгоден начин на живот.


3. Намаляването на цената на соларната енергия и батериите ще продължи

С развитието на технологиите цената на инсталации за соларна енергия намаляват ежедневно, което ги прави все по - търсени, по -достъпни и по - изгодни. Това позволява да се постигне независимост от ценовите политики на енергийния свободния пазар и дори носи пряка печалба при продажба на произведеното. С развитието на технолиите за соларни системи първоначалната инвестиция се възвръща в рамките на 5 -6 години.


4.  Засилване на автоматизацията на отопления

Повишаващите се цени на енергията означават, че всички ние търсим начини за намаляване на разходите и въпреки, че  има различни стратегии за тази цел, автоматизацията на отопление оказва значителна разлика. Интеграцията на система за автоматизация означава, че Вие контролирате отоплението във всеки един момент и няма нужда да разходвате излишни средства или да отоплявате дома си, когато отсъствате. Ако се забавите на работа или по пътя към вкъщи, веднага може да използвате телефона си за да спрете отоплението. С индивидуалното управление на всяко помещение може да се използват умни режими като например  -  Еко или  Почивни дни, като по този начин спестявате до 40-45% от цената за енергия  в сравнение с отоплителна система без автоматизация.


5. Гласовия контрол става все по-популярен

Гласовите асистенти от Google assistant, Amazon Alexa и Apple Siri се доказаха като изключително популярни, с над 300 милиона продадени устройства в света. Лесно е да видим защо са привлекателни – могат да стриймват музика, да отговарят на въпроси, да четат новини и книги и дори за разговори с приятели и семейство. Тази огромна популярност доведе  и до все повече увеличаващ се брой съвместими продукти – озвучители, лаптопи, телевизори и дори автомобили със вградена поддръжка. И не трябва да забравяме, че тези устройства служат също като обединител към други смарт системи така, че с една заповед може да затворите завесите, да проверите видео-домофона или да намалите осветлението.


6.  Все по-усилено  използване на смарт технологии за сигурност

До неотдавна  домашната охрана означаваше, или притежание на скъпа алармена система, или наистина голямо куче. В момента ситуацията е далеч по-напреднала и най-добрите системи за сигурност са съставени от комбинация от аларми, детектори, видеонаблюдение, което разпознава лица и всякаква дейност. Най-добрите видео-домофони могат да известят моментално, ако посетител наближава вратата , дори той да не използва звънеца, записвайки го със снимки и звук за всякаква ситуация. Автоматичните ключалки също увеличават популярността си, като позволяват отваряне на врата с приложение. Спасение за хората, които постоянно си губят ключовете и практично за случаите, в които искате да дадете достъп на някой от разстояние, например – чистачка, детегледачка или дори да видите куриер, който доставя онлайн поръчка и да му отворете специален сейф за доставки до вратата- възможностите са огромни.

7.  Използване на автоматизацията в грижата за здравето

С повишаването на средната възраст, здравните високи технологии се очертава да стават все по-приоритетни в следващите години като т. нар. Уелнес устройства ни помагат да водим по-здравословен живот. Това включва смарт устройства които следят кръвното налягане, нивата на кислород в кръвта, цялостното усещане на тялото и др. Чистотата на въздуха e друга сфера, в която смарт технологиите могат да повишат здравословната обстановка вкъщи. Смарт детекторите за запрашеност засичат нивото на замърсяване по няколко показателя и системата автоматично регулира вентилацията, използвайки пречистватели на въздух, обезвлажнители и овлажнители. Хората с алергии най-сетне могат да си отдъхнат! Но добрата форма не е само реакция към болести и фитнес, тя е също усещането на комфорт. С автоматизацията бани, вани  и душове биват свързани с подходящи цветни осветления и озвучения и температурен контрол за създаването на истинско Спа преживяване вкъщи.

8. Автоматизацията на осветлението се превръща от лукс в стандарт

За незапознатите , смарт  осветлението  е  излишен лукс , но истината е, че в момента една правилна автоматизация на осветление  участва в системите за да ви спести  време и усилия  като дори  може повиши и настроението ви. Автоматизацията на осветление iNELS винаги държи дома под стража, като лична охрана и имитира движение на хора, дори когато реално няма никой вкъщи.RGB и димируемите осветления –  това са ползи буквално за всяка ситуация, като например със задаване на плавно димиране, докато се готвите за сън и плавно увеличаване на осветеността при ставане може да си подсигурите комфортно начало и край на всеки ден. И да не забравяме – с професионалната автоматизация, интегрираща осветлението с други устройства, можем автоматично да изгасяме , и дори осветлението да се саморегулира, в зависимост от позицията на слънцето.

9. Използване на облачни услуги за автоматизация

До неотдавна настройката и потреблението на различни системи за автоматизация, сигурност и защита, беше свързано със сложни настройки и зависимо от интернет доставчици. С използването на съвременни облачни технологии, настройките стават в пъти по-лесни и много по-независими от настройки на хардуера за достъп до интернет, което от своя страна понижава разходите за настройка, а от друга страна позволява лесна настройка и диагностика от разстояние -Научете повече от тук:

10.  Единен стандарт за автоматизация

Дори и в момента всеки производител на хардуер и софтуер за автоматизация, климатизация, охранителни и други системи разработва и произвежда затворени системи, които работят съвместно само с устройства и приложения на производителя или на избрани партньори. Това прави много трудно интегрирането на смарт системи от различни производители или на вече закупени устройства. За щастие в момента се работи по създаването на единни стандарти, които с използване на облачни технологии могат да обединят под една шапка различни производители, така че потребителя да вижда крайния резултат като едно цяло – климатизация, осветления, слънцезащита, домашни уреди , мултимедия, охрана  и дори автомобили в едно единствено  приложение. За целта се използват системи като например Home assistant

Тенденции в домашната автоматизация за 2023 година
Дата на публикуване: 25.01.2023

Количка Количка

виж количката
// google analytics window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag() { dataLayer.push(arguments); } gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-129800804-2');