logocart

Какво е "Умен Дом"?

Накратко "Умен Дом" е жилище, което използва свързани с интернет устройства, които позволяват дистанционно управление, наблюдение на уреди и системи, като осветление и отопление.

"Smart Home" технология, още известна като автоматизация на домакинството, осигурява на собствениците сигурност, комфорт, удобство и енерго-спестяване, като им позволява да контролират интелигентни устройства, чрез приложение на техния смартфон или друго мрежово устройство. Част от "Интернет на нещата" (IoT), системите "УМЕН ДОМ" и устройствата често работят заедно, споделяйки данни за използваната консумация помежду си и автоматизират действията, основаващи се на предпочитанията на собствениците.

Произходът на "УМЕН ДОМ"

С пускането на комуникационния протокол за домашна автоматизация "X10" през 1975г, "Умният дом" , изведнъж от мечта за сем. Жетсонс , става реалност. X10 изпраща 120 kHZ радиочестота (RF), преобразувана в цифрова информация към съществуващата електрически инсталации на дома до програмируеми обекти и ключове. Тези сигнали предават команди към съответните устройства, като контролират как и кога устройствата да работят. Предавател може например да изпрати сигнал по електрическото окабеляване на къщата, като указва на устройството да се включи в определено време. Въпреки това, тъй като електрическите кабели не са проектирани да бъдат особено "свободни" от радио обхватния шум, "X10" не е бил винаги напълно надежден. Сигналите се губят и в някои случаи сигналите не могат да преминат през схеми, които са свързани с различни поляри, когато 220-волтовото захранване е разделено на две еднакви 100-волтови захранвания, както е обичайно в САЩ. Първоначално "X10"е била еднопосочна технология, така че докато устройствата могат да приемат команди, те не могат да изпращат данни обратно към централна мрежа. По-късно обаче станаха достъпни двупосочните X10 устройства, макар и с по-висока цена. По-късно се появяват и протоколите "Zigbee" и "Z-Wave" за да се справят с проблемите, които X10 не можеше да понесе, все пак X10 си остава широко използван и до ден днешен.

Примери за "Smart Home" технологии

Почти всеки аспект от живота, в който технологията е навлязла в домашното пространство (светодиодни крушки, съдомиялни машини и т.н.), е въвеждане на алтернативна интелигентна домашна система:

Смарт телевизорите се свързват с интернет за достъп до съдържания чрез приложения, като например видео и музика. Някои смарт телевизори също включват гласово или жестово разпознаване.

Освен, че могат да бъдат контролирани дистанционно и да бъдат персонализирани, някои системи могат да открият кога има хора в стаята и коригират осветлението според нуждите им. Интелигентните крушки могат също да се саморегулират на базата на дневна светлина. Интелигентните термостати, от някои компании идват с интегриран Wi-Fi, позволяващ на потребителите да планират, следят и контролират дистанционно температурата в дома им. Тези устройства също така научават поведението на собствениците на жилища и автоматично променят настройките, за да осигурят на обитателите максимален комфорт и ефективност. Смарт термостатите също могат да отчитат използваната енергия и да напомнят на потребителите да променят филтрите, наред с други неща.

Използвайки интелигентни ключалки и отварящи устройства за гаражни врати, потребителите могат да предоставят или да откажат достъп на посетителите. Тези ключалки също могат да засичат кога има хора близо до вратите и да ги отключат за тях. С интелигентните камери за сигурност, жителите могат да наблюдават домовете си, когато са извън дома си или на почивка. Сензорите за интелигентно движение също могат да идентифицират разликата между жителите, посетителите, домашните любимци и крадците и могат да уведомят властите, ако се установи подозрително поведение.

Грижата за домашните любимци може да бъде автоматизирана с хранилки. Растенията и тревните площи могат да бъдат напоени чрез таймери. Кухненски уреди от всякакъв вид са на разположение, включително и умни кафемашини, които могат да ви приготвят прясна чаша веднага след като алармата ви спре. Интелигентни хладилници, които следят датите на изтичане на срока на годност, правят списъци за пазаруване или дори създават рецепти на базата на съставки, които са в момента на разположение; по-бавни готварски печки и тостери, перални и сушилни и др. Мониторинг домашните системи могат например да усетят електрически вълни и да изключат уредите или да усетят проблем с водопровода и да изключат водата за да предпазят дома от наводнение или замръзване на тръбите.

Плюсове и минуси на "УМЕН ДОМ"

Не е изненадващо, че умните домове могат да отговорят на предпочитанията на потребителите. Например, веднага щом пристигнете вкъщи, вратата на гаража ще се отвори, светлините ще светнат, камината ще се запали и любимата ви песен ще започне да звучи от интелигентните тонколони. Едно от най-изявените предимства на домашната автоматизация е да осигури спокойствие на собствениците, което им позволява да наблюдават домовете си от разстояние, предотвратявайки опасности, като забравена кафе машина или отключена задна врата. Интелигентните домове също са от полза за възрастните хора, като осигуряват мониторинг, който може да помогне на възрастните хора да останат у дома си удобно и безопасно, вместо да се преместят в дом или да се нуждаят от 24/7 домашна грижа. Автоматизацията на дома също помага на потребителите да намалят разходите за ток. Вместо да оставяте климатика включен цял ден, умната домашна система може да научи вашето поведение и да се увери, че къщата е охладена за времето, докато пристигате от работа вкъщи. Същото важи и за уредите. И също с интелигентна система за напояване, моравата ви ще бъде напоявана само когато е необходимо и с необходимото количество вода. С автоматизацията на дома, енергията, водата и другите ресурси се използват по-ефективно, което помага да се спестят както природните ресурси, така и от парите на потребителя. Обаче системите за домашна автоматизация трудно станаха масови, в частност поради техния технически характер. Недостатък на "умни домове" е тяхната възприемана сложност, някои хора имат затруднения с технологията или ще се откажат от нея с първото усложнение. Производителите на системи за "УМЕН ДОМ" работят по намаляване на сложността и подобряване опита на потребителя за да го направят приятно и полезно за всички видове потребители и техническите им нива. За да могат системите да бъдат наистина ефективни, устройствата трябва да бъдат оперативно съвместими, независимо от това кой ги произвежда, използвайки същия протокол или близък до тях. Тъй като е млад развиващ се пазар, все още няма златен стандарт за домашна автоматизация. Въпреки това, стандартните съюзи си партнират с производителите и протоколи, за да осигурят оперативна съвместимост и безпроблемно използване на потребителите.

Друг важен въпрос е сигурността на умния дом. Доклад през 2016г. от NTT Data Corp. установи, че 80% от американските потребители са загрижени за сигурността на споделените данни от умните устройства. Ако хакерите могат да проникнат в интелигентните устройства, те биха могли да изключат светлините и алармите и да отключат вратите, като оставят дома незащитен. Освен това хакерите могат да имат потенциален достъп до мрежата на собственика на дома, което води до по-лоши атаки или източване на данните. През Октомври 2016г. Mirai IoT ботнет, успя да свали част от интернет в серия от разпространени атаки срещу “отказ от обслужване” (DDoS), използвайки лошо защитени камери, DVR и рутери като входни точки.

В допълнение към сигурността, много хора се притесняват за поверителността на данните си. Докладът за данни на NTT установи, че 73% от потребителите са загрижени за поверителността на данните ,споделяни от техните домашни устройства. Докато производителите на интелигентни домашни устройства и платформи могат да събират данни за потребителите, за да приспособят по-добре продуктите си или да предлагат нови и подобрени услуги на клиентите, доверието и прозрачността са от решаващо значение за производителите, изграждащи доверие с потребителите на техните интелигентни продукти.

Как работи "Умен Дом"?

Новопостроените жилища често са изградени с интелигентна домашна инфраструктура. По-старите жилища, от друга страна, могат да бъдат модернизирани с интелигентни технологии. Докато много интелигентни домашни системи все още работят на "X10" или Insteon, Bluetooth и Wi-Fi увеличават популярността си. "Zigbee" и "Z-Wave" са два от най-разпространените комуникационни протоколи за домашна автоматизация които се използват днес. И при двете мрежови технологии, те използват радиосигнали с малък обхват и ниска мощност, за да свържат smart home системи. Въпреки, че и двата са насочени към едни и същи интелигентни домашни приложения, "Z-Wave" има диапазон от 30 метра докато "Zigbee" има от 10 метра, като "Zigbee" често се възприема като по-сложен от двата. Чиповете "Zigbee" се предлагат от няколко компании, докато чиповете "Z-Wave" само от една.

Умният дом не са просто умни устройства, а такива които работят заедно, за да създадат дистанционно управляема мрежа. Всички устройства се контролират от главен контролер за домашна автоматизация често наричан интелигентен домашен hub. Интелигентният домашен хъб е хардуерно устройство, което действа като централна точка на системата "УМЕН ДОМ" и е в състояние да усеща, обработва данни и да комуникира безжично. Той съчетава всички разнородни приложения в едно умно домашно приложение, което може да се контролира отдалечено от собствениците на жилища.

Някои интелигентни системи могат да бъдат направени от нищото, например с помощта на Raspberry Pi или друга прототипна платка. Други могат да бъдат закупени като комплект за интелигентен дом - известен също като интелигентна домашна платформа - който съдържа необходимите парчета за стартиране на проект за домашна автоматизация.

При прости интелигентни домашни сценарии, събитията могат да бъдат навременни или задействани. Събитията, които са навременни, се основават на часовник, например, пускане на щорите в 18:00 часа, докато задействаните събития (или сценарии) зависят от действията в автоматизираната система, например, когато смартфонът на собственика се доближи до вратата, интелигентното заключване отключва и интелигентните светлини светват. Машинното обучение и изкуственият интелект(AI) стават все по-популярни в интелигентните домашни системи, което позволява на домашните автоматизирани приложения да се адаптират към тяхната среда. Например гласово активираните системи, като Amazon Echo или Google Home, съдържат виртуални асистенти, които научават и персонализират интелигентния дом с предпочитанията и моделите на жителите.

Източник на статията.

Какво е "Умен Дом"?
Дата на публикуване: 09.01.2019

Количка Количка

виж количката