logocart

Ефективно управление на осветлението с RF DALI

Изглежда, че дните, в които терминът "управление на осветлението" се отнасяше само до включване/изключване на лампата чрез свързване на два проводника, окончателно отминаха. Динамичните промени в тази сфера на електроинсталациите започнаха с прехода от класически към халогенни осветители и оттам към съвременните LED осветления, което позволи не само разнообразието на тяхната яркост и цвят, но и фундаментални промени в самата технология на управление на осветлението.

Новите възможности, свързани с димирането, промяната на цветовата температура на бялата светлина или RGB, обаче внесоха известен хаос в методите  на управление, дължащ се на времеви забавяния, породени от разстоянията между превключвателите и източниците, от една страна, и несъвместимостта на осветителните тела и контролерите, които традиционно  се произвеждат от различни компании. Затова не е изненадващо, че пазарът търсеше универсално решение на тези проблеми. Това решение еволюира  в универсалния протокол за управление на осветлението DALI, който от начало беше привилегия само за големи електрически инсталации от типа на производствените халета, но благодарение на своята опростена употреба с течение на времето навлезе и в обитаемите жилища.

ELKO EP използва ефективно  DALI от години , и клиентите ни го използват за управление на по-големи групи осветителни тела в рамките на BUS системите. Непрестанно развивахме  идеята за компактно и универсално устройство, което да е подходящо и достъпно за домашна употреба. Сега то е създадено и се нарича RFDALI.

Компактността на RFDALI се състои в това, че с помощта на малка кутия, която се поставя в конзолата зад съществуващ ключ , могат да се управляват до 4 DALI адреса (за версията RFDALI-04B-SL) или до 32 адреса (версията RFDALI-32B-SL), което се равнява на цели 32 осветителни тела .

Осигурихме универсалност, като внедрихме устройството в професионалната безжична система iNELS RF , така че да е възможно да се използват всички предимства,свързани с нея . Искате да използвате дизайнерски безжични контролери за управление на светлините, искате да управлявате осветление  от приложението, защо не...? Ако искате да свържете управлението на домашното осветление с протокола MQTT, ELKO EP предлага и тази опция с помощта на централното устройство еLAN . И тъй като ELKO EP следва мотото " Винаги нещо повече ", те отиват още по-далеч в мултифунционалността  на  RFDALI и дават възможност на потребителя да го управлява с обикновен бутон, който  дори не е необходимо да се настройва, защото устройството  го зарежда автоматично.

А, какво ще кажете за опцията за интеграция в сцени със щори и комбинациите от осветления? Да, това е възможно и със устройството RFDALI, при това без използване на централно устройство , просто чрез уеб интерфейса на устройството или с помощта на бутоните за сдвояване.

А какво казва за продукта неговият продуктов мениджър, г-н Алекс Елгарт?

"Докато тествах устройството RFDALI, осъзнах колко важна е правилната температура на бялата светлина за нашия биоритъм. Инсталирах устройството в спалнята си. През лятото имам аларма на моя iPhone, настроена чрез MQTT към HomeKit, за да вдига автоматично щорите. За тази цел използвам безжичния елемент RFJA-32B-SL, но през зимата, когато ставам по тъмно, това не е достатъчно . За това настройвам RFDALI така, че будилникът да активира постепенен изблик на светлина с преход от приглушено топло бяло към остро бяло. Този сценарий в идеалния случай ме събужда и в рамките на 3 минути съм свеж. От друга страна, преди да заспя, активирам топло бяло с постепенно затихване до пълното му изгасване. Какво да правя, ако случайно искам да изключа светлината по-рано или да се събудя преди будилника? Включвам светлината с помощта на безжичния ключ на нощното шкафче. Елементарно!

А Вие за коя функция ще изпробвате нашия RFDALI?

Ефективно управление на осветлението с RF DALI
Дата на публикуване: 13.04.2023

Количка Количка

виж количката
// google analytics window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag() { dataLayer.push(arguments); } gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-129800804-2');